Szent László Görögkatolikus Gimnázium
és Technikum

E-napló Elérhetőség

A lengyel–magyar barátság napja

2023. március 14-én a 9.e osztályban a közeledő lengyel-magyar barátság napja alkalmából szerveztünk rendkívüli osztályfőnöki órát. Vendégül láttuk Rácz Tibor urat, a debreceni lengyel nemzetiségi önkormányzat elnökét, aki a két ország több évszázados barátsága témakörében tartott előadást a diákoknak.

A lengyel-magyar történelmi összetartás ezer évre nyúlik vissza, még külön emléknapot is kapott, március 23-a mindkét országban hivatalosan a lengyel–magyar barátság napja.

Az 1848-1849-es magyar szabadságharcban a lengyelek lelkesen vettek részt Bem József vezetésével, akinek éppen a mai napon van a születésnapja. Bem apó 1794. március 14-én született, és lett a lengyel és a magyar szabadságharc hőse.

Iskolánk névadója is kötődik ehhez az országhoz, ugyanis Szent László édesanyja lengyel hercegnő volt és Lengyelországban született.

Köszönjük az érdekes előadást, illetve az elkészült prezentációt osztályunk két tanulójának Montlika Annának és Gál Reginának!

Micsoda hét a Szent László-ban!

A Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum 10. a osztálya 2022. április 24. és 29. között fogadta az Erasmus+ Európai Uniós projekt keretén belül a belga testvérosztályát.

Az osztály izgatott csapata várta a vendégeket vasárnap este és látta vendégül a belga diákokat egész héten.

Hétfőn rövid ismerkedés után összefoglaltuk, mivel foglalkoztunk a projekt első évében, majd megmutattuk Debrecen nevezetességeit. A városi sétánkat az Attila téri székesegyházban fejeztük be, ahol Kapin István atya fogadott bennünket.

Kedden a belga csoport Hogya Viktor tanár úr fizika kísérleteit nézte meg, majd angol órán vettek részt a 9.kny-ny osztályban Vezse Edit tanárnő vezetésével, illetve angol nyelven gyakorolhatták a matematikát a 10.a osztályban Kis Enikő tanárnővel. Ötödik órában az egészségügyi szakmai képzésbe nyertek bepillantást Tálasné tanárnő, Sarkadiné tanárnő és Komaság Tímea tanárnő bemutatóin a 11. d osztályban.

A délutánok a munkáról szóltak. Elemeztük a korábban kitöltött kérdőíveket a tudatos élemiszerfogyasztásról és megoldásokat kerestünk a leggyakoribb problémákra. Az internet adta lehetőségeket kutattuk, hogy milyen formában és felületen tudjuk a projektben szerzett ismereteket minél több ember számára elérhetővé tenni.

Szerda délután tovább folytatódott a munka az iskolában. A belga-magyar vegyes csoportok különféle feladatokon dolgoztak: a projekt logójának megtervezése, a képes, videós beszámoló készítése a hét eseményeiről, a projekt eredményeinek elérhetővé tételének lehetőségeiről.

Csütörtökön az Agora Tudományos Élményközpontban bővítettük tovább ismereteinket, pénteken pedig Budapestet mutattuk meg belga vendégeinknek, mielőtt hazaindultak.

Ezzel azonban még nem ért véget a közös kaland! A munkát tovább folytatjuk Magyarországon és Belgiumban, online platformok segítségével. A következő találkozóra a belgiumi Dilbeek-ben kerül sor, amikor a belga diákok látják vendégül a programban résztvevő magyar diákokat.

A program előkészítését és lebonyolítását Koroknainé Olasz Beatrix, Dr Wolfné Vigh Dóra és Potyókné Makónyi Erika tanárnők vállalták.

KOVÁSZ NAPLÓ

A 10.a-sok kovászt készítettek Ákos Judit tanárnővel, melynek lépéseiről naplót vezettek:

Schoolfoodlab

SCHOOLFOODLAB Már egy évvel ezelőtt megnyertük a SCHOOLFOODLAB elnevezésű Európai Uniós pályázatunkat, amely a fenntartható fejlődés témakörén belül az élelmiszerpazarlással foglalkozik, de a pandémiás helyzet miatt a tényleges munka nem kezdődhetett meg.

A programban résztvevő tanárok az előző tanévben is folyamatosan dolgoztak, online megbeszéléseken megterveztük és előkészítettük a projektet. Közös megállapodás alapján a projektmunka a 2021/22 és a 2022/23-as tanévben fog megvalósulni. Iskolánkból a 10. a osztály fog dolgozni a belga iskola egyik osztályával.

A 10. a-sok már az online oktatás alatt csoportokban PowerPoint előadásokat készítettek, amelyekben bemutatták Magyarországot, Debrecent, az iskolát, a magyar iskolarendszert. Ezeket elküldtük a partnerosztálynak, ők most készítik a saját bemutatkozó előadásaikat.

Eközben mindkét intézményben gondolatébresztő órákat tartottunk a fenntartható fejlődésről, a diákok megadott szempontok alapján profilt készítettek, amelyet a közös E-twinning felületre fogunk feltölteni.

2021. szeptemberében sor került az egy évvel korábbra tervezett első találkozásra, amikor az iskolánkból Koroknainé Olasz Beatrix, Dr Wolfné Vigh Dóra és Potyókné Makónyi Erika tanárnő egy tanártalálkozóra utazott Brüsszelbe. Végre élőben sikerült megismerni a belga iskolát, a projektben dolgozó tanárokat és diákokat.

A diákok nagyon lelkesen fogadták a 10.a-sok fényképes poszterét, izgatottan nézegették a képeket, és természetesen az ajándékcsoki is nagy örömet okozott.

A tanártalálkozó célja az volt, hogy előkészítsük a következő időszak feladatait. Lesz tennivaló! A diákok felméréseket végeznek az élelmiszerfelhasználás, ételpazarlás témakörben, amelyeket a közös platformokon fognak egymással megbeszélni. Emellett gyakorlati tevékenységként párhuzamosan kovászt nevelünk, a folyamatot dokumentáljuk, méréseket végzünk. Ha minden jól megy, akkor 2022. februárjában a két kovászból kenyeret is süthetünk itt Debrecenben.

A belga osztály 2022. februárjában egy hetet fog Debrecenben tölteni, amikor a projektmunka mellett szeretnénk, ha betekintés nyernének az iskolánk, városunk életébe.Külföldi kapcsolataink