Szent László Görögkatolikus Gimnázium
és Technikum

E-napló Elérhetőség

4 ÉVSZAK

… ép testben épp, hogy éltek? …

4 ÉVSZAK

avagy Tavasz, Nyár, Ősz és Tél a Szent Lászlóban.

Miért éppen négy évszak? Mindegyik másképpen szól, mást ad a fülnek, a szemnek, az orrnak. Imádom a Tavasz mindent betöltő illatos, zöld zsongását, a Nyár öblös, méz sárga, vörös csobbanását, az Ősz lágy, suttogó, vörös barna búgását és a Tél kemény, fagyos, kékes fehér sikoltását. Szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élhetünk, ahol mind a négy évszakot ismerhetjük, mégsem ismerjük eléggé, nem töltünk elég időt odakinn. Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne egy olyan programot összehozni, hogy minden évszakban töltsünk együtt néhány napot a természettel. Így lett hát a 4 évszak ötletből valóság. Évente négy olyan programról van szó, ami szól egy kicsit a sportról, egy kicsit a csapatról, egy kicsit a természetről és kicsit a jövőről. Igen, a jövőről, mert remélem lesz olyan köztetek, aki ennek hatására új hobbit talál magának és elhatározza, hogy a jövőben kicsit aktívabb életet él. ??? IGEN, IGEN, IGEN. A sízésre, gyaloglásra, evezésre és a bicajozásra gondolok. IGEN, IGEN, IGEN. Kinn, a szabadban! Nem a virtuális világban. Márai Sándor így ír a Füves Könyvben a lustaságról:

„Kétféle lustaság van: vízszintes és függőleges. Van ember, aki csak élete nagy távlataiban lusta; a tervekben; abban, hogy elodázza elhatározásait, döntéseit; lustán építi fel élete munkáját, mindent az időbe épít, a nagy messzeségbe. Aztán van a másik, a függőleges lustaság, mikor a nagy pillanat előtt maradunk lusták, mikor nem gondoljuk, mondjuk vagy cselekedjük azt, amit abban a pillanatban lehetne.”

NE LEGYETEK LUSTÁK! SE VÍZSZINTESEN, SE FÜGGŐLEGESEN!

Most van itt az idő, merjetek együtt lenni, akár egymásnak kiszolgáltatott helyzetben. Próbáljátok ki milyen a Tavasz, a Nyár, az Ősz és a Tél! Próbáljátok ki milyen együtt gyalogolni fel és le, milyen megnyugtató érzés hallani az evező csobbanását, hogy milyen kellemes egy hosszú tekerés után megpihenni, hogy milyen ezerrel suhanni a hegyoldalon a talpad alatt egy lécen és leülni a melegedőben egy forró tea mellé a barátaiddal egy beszélgetésre távol a számítógépektől, a napi rohanástól! Ennyi csak az üzenet:

NE LEGYETEK LUSTÁK! SE VÍZSZINTESEN, SE FÜGGŐLEGESEN!

Meghallotta valaki az üzenetet? Igen. Nem kevesen, sokan. Mire felavattuk iskolánk új nevét a homlokzaton, mondhatjuk, hogy ez a programsorozat már hagyomány. A 2018-19. Tanév már az ötödik olyan év, amikor nekivág az iskola apraja nagyja és vidáman daloljuk együtt a 4 évszak indulót: „Télen sízek, nyáron vízre szállok, álmomban is a hegytetőre vágyok” Úgy hiszem, nem felesleges időpocsékolás a szervezéssel eltöltött rengeteg idő, jó programokat csinálunk együtt.

NEM VAGYUNK LUSTÁK! SEM VÍZSZINTESEN, SEM FÜGGŐLEGESEN.